Άρθρα

Μοντεσσόρι το καλοκαίρι: Οδηγός επιβίωσης για ένα όμορφο καλοκαίρι στο σπίτι

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έπιπλο εισόδου Natood για την αποθήκευση καλοκαιρινών αξεσουάρ

Για τη μέθοδο «Μοντεσσόρι στο σπίτι», γράφει η μοντεσσοριανή παιδαγωγός Ζήγκου Γεωργία*

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για να δημιουργήσετε ένα όμορφο και ελκυστικό περιβάλλον στο σπίτι, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά. Η εκπαιδευτική προσέγγιση Montessori δίνει έμφαση στην ανεξαρτησία, την εξερεύνηση και την πρακτική μάθηση. Εφαρμόζοντας τις αρχές Montessori στην είσοδό σας, μπορείτε όχι μόνο να την κάνετε λειτουργική για την καθημερινότητά σας, αλλά και να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία και την περιέργεια του παιδιού σας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να μετατρέψετε την είσοδό σας σε ένα καλοκαιρινό σημείο αποθήκευσης των προσωπικών αντικειμένων του παιδιού, εμπνευσμένο από τη Μοντεσσόρι.

1. Ξεκινήστε την οργάνωση με ένα κατάλληλο έπιπλο εισόδου:

Η σωστή οργάνωση της εισόδου μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση ενός κατάλληλου επίπλου εισόδου, πατήστε εδώ για να δείτε το έπιπλο εισόδου Natood. Ξεκινήστε αποφορτίζοντας το έπιπλο της εισόδου σας από τα αξεσουάρ της προηγούμενης σεζόν όπως για παράδειγμα μπουφάν, κάλτσες, παπούτσια κ.α. και δημιουργήσετε ένα καλοκαιρινό σημείο αναφοράς. Με αυτό το έπιπλο, τα παιδιά μπορούν ανεξάρτητα να έχουν πρόσβαση στα υπάρχοντά τους και να αναπτύξουν ένα αίσθημα ευθύνης καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν μόνα τους τι χρειάζεται να πάρουν μαζί στη βόλτα ή στην παραλία.

2. Τοποθετήστε εικόνες των παπουτσιών στα χαμηλά ράφια

Τώρα που ο καιρός επιτρέπει ατελείωτες ώρες παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους, πολλές φορές τα παιδιά επιστρέφοντας στο σπίτι δεν βγάζουν απευθείας τα παπούτσια τους. Χρησιμοποιήστε τα χαμηλά ράφια του επίπλου εισόδου Natood για να οργανώσετε τα καλοκαιρινά παπούτσια. Προτείνεται να εκτυπώσετε σε λευκό φόντο τα παπούτσια του παιδιού, να τα πλαστικοποιήσετε και να τα κολλήσετε για να ξέρει πού τοποθετείται το κάθε ζευγάρι. Αυτό θα είναι ένα κίνητρο για το παιδί για να τα βγάλει την ώρα που επιστρέφει από έξω καθώς εξασκεί τη βούλησή του. Επιπλέον, θα γνωρίζει πού πρέπει να τοποθετήσει κάθε τι και θα ικανοποιείται η ανάγκη του για τάξη στο περιβάλλον.

3. Προσθέστε μία βούρτσα και ένα κουβά

Το καλοκαίρι περιλαμβάνει βουτιές στην παραλία και τις περισσότερες φορές η επιστροφή από τη θάλασσα φέρνει στο εσωτερικό του σπιτιού ανεπιθύμητη άμμο. Μπορείτε να τοποθετήσετε δίπλα στο έπιπλο εισόδου Natood μία βούρτσα και έναν κουβά. Όταν επιστρέφετε από την παραλία δείξτε στο παιδί πώς να καθίσει στο έπιπλο εισόδου και να καθαρίσει τις σαγιονάρες του από την περιττή άμμο ρίχνοντάς τη στον κουβά. Με την ίδια βούρτσα μπορεί να απομακρύνει και την άμμο που έχει απομείνει στα πόδια του. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η αυτοφροντίδα και η εκμάθηση κανόνων υγιεινής στο εσωτερικού του σπιτιού. Πρόκειται και για μια επιπλέον δραστηριότητα για να γεμίσουμε τις ατελείωτες ώρες που περνάμε στο σπίτι το καλοκαίρι.

4. Χρησιμοποιήστε το ντουλάπι του επίπλου εισόδου Natood για την αποθήκευση των αξεσουάρ παραλίας: κουβαδάκια και φτιαράκια

Θα χρειαστείτε μία τσάντα η οποία θα περιέχει τα αγαπημένα κουβαδάκια του παιδιού. Πριν φύγετε για την παραλία ή την παιδική χαρά, το παιδί θα μπορεί να παίρνει εύκολα την τσάντα αυτή και να τη μεταφέρει ανεξάρτητα. Κατά την επιστροφή θα αποθηκεύει την τσάντα στο ίδιο σημείο. Σε περίπτωση που έχει απομείνει άμμος, δείξτε στο παιδί πώς να καθαρίζει με τη βούρτσα τα αγαπημένα αντικείμενά του. Όταν το παιδί γνωρίζει που βρίσκονται τα προσωπικά του αντικείμενα και μπορεί να τα φροντίσει ανεξάρτητα, ενισχύονται η αίσθηση της αυτονομίας και της ευθύνης.

5. Αξιοποιήστε τους γάντζους για το καπέλο και τα γυαλιά

Κρεμάστε στους γάντζους το καπέλο και τα γυαλιά του παιδιού. Καθώς βρίσκονται δίπλα στην έξοδο, αποφεύγουμε την περίπτωση να φύγουμε από το σπίτι χωρίς αυτά. Ταυτόχρονα αυτό προάγει την ανεξαρτησία και τους διδάσκει τη σημασία της τακτοποίησης και της οργάνωσης. Μπορείτε επίσης να επισυνάψετε ετικέτες εικόνων ή σχέδια για να βοηθήσετε τα παιδιά να αναγνωρίσουν σε ποιο γάντζο ανήκει κάθε αντικείμενο.

6. Ενσωματώστε φυσικά υλικά

Η Μοντεσσόρι ενθαρρύνει τη χρήση φυσικών υλικών για τη σύνδεση των παιδιών με τη φύση. Οι φυσικές υφές και τα απαλά χρώματα όχι μόνο δημιουργούν μια γαλήνια ατμόσφαιρα αλλά διεγείρουν και τις αισθήσεις. Προσθέστε ένα μικρό φυτό ή ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια στο έπιπλο εισόδου για να φέρετε τη φύση στον εσωτερικό χώρο.

Η μετατροπή της εισόδου σας σε ένα καλοκαιρινό καταφύγιο εμπνευσμένο από τη Μοντεσσόρι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μάθηση και την ανάπτυξη του παιδιού σας. Με τους παραπάνω τρόπους δημιουργείτε έναν φιλόξενο και οργανωμένο χώρο που προάγει την ανεξαρτησία, την υπευθυνότητα και τη σύνδεση με τη φύση. Με αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να μετατρέψετε την είσοδό σας σε έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο που εμπλουτίζει την καλοκαιρινή εμπειρία του παιδιού σας στο σπίτι.

Και μην ξεχνάτε: σε κάθε βόλτα βάζουμε αντιηλιακό!

Extra tip: Τοποθετήστε λίγη ποσότητα από την κρέμα του αντιηλιακού σε ένα μικρό βαζάκι και δείξτε στο παιδί πώς μπορεί να την απλώνει στο σώμα του πριν την έκθεσή του στον ήλιο.

Καλό καλοκαίρι!

Ζήγκου Γεωργία
Montessori assistant to Infancy 0-3, AMI
Montessori assistant teacher 3-6, AMI
Msc “Φυσικές επιστήμες στην εκπαίδευση”, ΕΚΠΑ
Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ

Email: zigougwgw@hotmail.com

Founder: montessoraki
Instagram: montessoraki_

*H Γεωργία είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο ίδιο τμήμα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της πάνω στις “Φυσικές επιστήμες στην εκπαίδευση”. Τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση ως δασκάλα. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών και πριν λίγα χρόνια άρχισε να αναζητάει γι’ αυτές ένα διαφορετικό σύστημα εκπαίδευσης από αυτό που υπηρετούσε τόσα χρόνια. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως βοηθός μοντεσσοριανού παιδαγωγού για τις ηλικίες 3-6(ΑΜΙ) και συνέχισε την εκπαίδευσή της με έναν μεγάλο κύκλο σπουδών ως παιδαγωγός βρεφικής ηλικίας 0-3(ΑΜΙ). Το τελευταίο διάστημα ανέπτυξε την κοινότητα “montessoraki” που απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ανακαλύψουν το μυστικό της παιδικής ηλικίας. Με αυτή την κοινότητας εκπαιδεύει γονείς που θέλουν να εφαρμόσουν τη μοντεσσοριανή προσέγγιση στο σπίτι μέσω online ομαδικών ή ατομικών συναντήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την online μοντεσσοριανή εκπαίδευση στο σπίτι πατήστε εδώ.