Ξυλεία

Η ξυλεία ως πρώτη ύλη

Αποτέλεσε από τα αρχαία κιόλας χρόνια δομικό υλικό αλλά και πρώτη ύλη για πλήθος προϊόντων. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, υφών και σχεδίων με ασυναγώνιστη αισθητική υπεροχή, ενώ δίνει ένα αίσθημα ζεστασιάς στην αφή και την όραση.

Το ξύλο είναι ένα πολύ ανθεκτικό και σταθερό υλικό με μεγάλη μηχανική αντοχή σε σχέση με το βάρος του.

Ήξερες ότι:

  1. Σύμφωνα με έρευνες, η οικοδομική ξυλεία από πεύκο είναι έως 20% πιο σταθερή από το ατσάλι και 4 με 5 φορές καλύτερη από το μη ενισχυμένο σκυρόδεμα;

  2. Το ξύλο είναι ένα φυσικό μονωτικό εξαιτίας των μορίων αέρα μέσα στην κυτταρική δομή του. Ως μονωτικό υλικό το ξύλο είναι 15 φορές καλύτερο από την πέτρα, 400 φορές καλύτερο από το ατσάλι και 1770 φορές καλύτερο από το αλουμίνιο;

  3. Το ξύλο, καθώς αποτελεί ανανεώσιμη πηγή υπό συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οξιά φουρνιστή

Η Οξιά φύεται στην Κεντρική και την Δυτική Ευρώπη. Είναι το πιο δημοφιλές ξύλο γενικής χρήσης και αυτό με την μεγαλύτερη χρήση στη βιομηχανία επίπλων και για πάτωμα. Το φυσικό της χρώμα είναι λευκό αλλά κοκκινίζει καθώς φουρνίζεται. Είναι συνήθως ισόβενη με μια λεπτή και ομοιόμορφη υφή. Ξηραίνεται αρκετά γρήγορα αλλά μπορεί να ανοίγει και να φυραίνει. Όταν είναι ξεραμένη η οξιά θεωρείται ανώτερη από τη δρυ σε δύναμη καμπύλωσης, σε σκληρότητα και σε αντίσταση στην κρούση και το σκίσιμο. Δέχεται εύκολα συντηρητικά, κολλιέται αποτελεσματικά και σκουραίνει με χρωστικά για να μοιάζει σε δρυ, μαόνι, ή καρυδιά.

Τελική Χρήση:

Κατασκευή επίπλων, εσωτερικά κουφώματα, εξωτερικά κουφώματα με συντήρηση, οικιακά προϊόντα ξύλου, τμήματα μουσικών οργάνων, κοντραπλακέ, σανίδες και πατώματα.

Καρυδιά

Η Ευρωπαϊκή Καρυδιά ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Ελληνική με χρώματα από σκούρο καφέ μέχρι ανοιχτό καστανό. Δεν παρουσιάζει τη μωβ απόχρωση που έχει η Αμερικάνικη καρυδιά. Το ξύλο έχει την τάση να παρουσιάζει αρκετά μεγάλη κινητικότητα στη χρήση του, και απαιτεί την προσεκτική και ορθή ξήρανση πριν από την εφαρμογή.

Τελική Χρήση:

Βαρέλια, έπιπλα, δοκοί, πάσσαλοι, τορνευτήριο, ομπρέλας λαβές, καπλαμάδες.

Σουηδικό Πεύκο

Το Σουηδικό πεύκο προέρχεται από τις χώρες της Β. Ευρώπης και ειδικά τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία. Είναι ρητινούχο ξύλο ευρέως διαθέσιμο με μεγάλη ποικιλία ειδών και ποιοτήτων.

Ο σομφός και το εγκάρδιο έχουν κιτρινόλευκο έως λευκορόδινο χρώμα.

Είναι μαλακό ξύλο, έχει καλή σταθερότητα, ξηραίνεται εύκολα και μπορεί να επεξεργαστεί εύκολα με εργαλεία χειρός ή μηχανικά. Έχει καλή αντοχή στη στατική κάμψη, τη θλίψη και καλές μηχανικές ιδιότητες. Η αντοχή του εξαρτάται ανάλογα με την ποσότητα των ρόζων και άλλων φυσικών ελαττωμάτων.

Τελική Χρήση:

Χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή επίπλων, ξύλινων κουφωμάτων εσωτερικών και εξωτερικών, για στέγες, επενδύσεις πατωμάτων, ταβανιών και διακοσμητικών στοιχείων καθώς και για πέργκολες, χαγιάτια, ξύλινα σπίτια κ.α.

Λευκή Δρυς

Η Λευκή δρυς είναι ένα βαρύ ξύλο που μοιάζει με την Ευρωπαϊκή Δρυς. Τα χρώματά της είναι καφεκίτρινα με γκρι φαρδιά νερά, με μεγάλους πόρους, και σχετική ανομοιομορφία στην υφή, ενώ παρουσιάζει το φαινόμενο της χρυσαλίδας όταν η πρίση είναι ακτινική.

Τελική Χρήση:

Πιο ευκατέργαστη από την Ευρωπαϊκή δρυς, κατάλληλη για έπιπλα και ντουλάπια, ξυλουργική, βαριές κατασκευές, πατώματα, ξυλοναυπηγική, σκάλες, αγροτικά εργαλεία, βαγόνια, βαρελοποιία, φέρετρα, στασίδια – άμβωνες εκκλησιών, ξυλόγλυπτα, διακοσμητικοί καπλαμάδες.

Κόκκινη Δρυς

Η Κόκκινη Δρυς είναι ένα περισσότερο ισόβενο και βαρύτερο ξύλο, με τόνους ροζ στο χρώμα, και νερά γκριζοκίτρινα. Είναι πορώδες ξύλο, που στερείται ομορφιάς όταν τα νερά του δεν σχηματίζουν λόγχες. Είναι ακατάλληλο για εξωτερική χρήση γιατί είναι διαπερατό από το νερό. Λουστράρεται στο μελί χρώμα και επιδέχεται ντεκαπέ όπου οι πόροι είναι ντεκαπέ και το σώμα λουστράτο.

Τελική Χρήση:

Πατώματα, έπιπλα, οχήματα, εσωτερική ξυλουργική. Αντικολλητά, διακοσμητικοί καπλαμάδες.

Καρυδιά

Η Αμερικάνικη Καρυδιά είναι ξύλο εκπληκτικής ομορφιάς και υψηλής αισθητικής. Ξύλο με σχετικά μέτρια σκληρότητα. Η διαφορά χρώματος ανάμεσα στο σομφό και το εγκάρδιο του είναι πολύ έντονη, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές μεταβολές στο χρώμα και τις βέννες μεταξύ των σανίδων. Η Καρυδιά παρουσιάζει ελάχιστη διακύμανση στο χρώμα όταν εκτίθενται σε έντονο φως. Σε αντίθεση με άλλα είδη τείνει να ξανοίγει με την πάροδο του χρόνου.

Τελική Χρήση:

Κουφώματα, ξυλεπενδύσεις, πατώματα, πόρτες, ντουλάπια, επιπλοποιία και αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων.

Οκουμέ (ή αλλιώς κόντρα πλακάζ)

Το Οκουμέ είναι αφρικάνικο ξύλο που ευδοκιμεί κυρίως στην ηπειρωτική Γουινέα, στην Γκαμπόν και στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Το σομφό ξύλο είναι άσπρο ή ανοιχτό γκρι, το εγκάρδιο είναι ανοιχτό ροζέ καφέ ή κοκκινωπό καφέ. Το χρώμα του αλλάζει σταδιακά αν εκτεθεί στον ήλιο και μοιάζει με μαόνι. Είναι μαλακό ξύλο, ελαφρύ με τραχιά επιφάνεια και μέτρια σταθερότητα.

Αδύνατη ξυλεία, χαμηλής πυκνότητας, μέσης αντοχής και μέσης αντίστασης σε εργασίες συντήρησης. Το Okoume εξάγεται περισσότερο από κάθε άλλο αφρικάνικο είδος ξυλείας.

Τελική Χρήση:

Χειροποίητα έπιπλα, ξυλουργικές εργασίες, κουφώματα, μοριοσανίδες, κόντρα πλακέ, καπλαμάδες, πατώματα, προσόψεις, καλούπια, πλαίσια επίπλων και κάσες.

Μελαμίνες

Λάκα