Άρθρα

Ο οδηγός σας για ένα προετοιμασμένο περιβάλλον στο σπίτι

Για τη μέθοδο «Μοντεσσόρι στο σπίτι», γράφει η μοντεσσοριανή παιδαγωγός Ζήγκου Γεωργία*

 

Αν έχετε ακούσει τον όρο «Προετοιμασμένο Περιβάλλον» στη μοντεσσοριανή μέθοδο και ελπίζετε να μάθετε περισσότερα, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς! Ως παιδαγωγός Montessori για παιδιά ηλικίας 0-3 ετών, έχω δει από πρώτο χέρι τη δυναμική του προετοιμασμένου περιβάλλοντος. Το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού και ένα προσεκτικά προετοιμασμένο περιβάλλον μπορεί να προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε τι είναι το προετοιμασμένο περιβάλλον, γιατί είναι σημαντικό και πώς μπορείτε ως γονέας να δημιουργήσετε ένα προετοιμασμένο περιβάλλον για το παιδί σας στο σπίτι.

Ποιο είναι το προετοιμασμένο περιβάλλον;

Το προετοιμασμένο περιβάλλον είναι ο προσεκτικά επιμελημένος φυσικός χώρος στον οποίο ζει και μαθαίνει ένα παιδί. Είναι ένας χώρος που έχει σχεδιαστεί για να προάγει την ανεξαρτησία, την εξερεύνηση και τη μάθηση μέσα από πρακτικές εμπειρίες. Σε ένα προετοιμασμένο περιβάλλον, τα πάντα επιλέγονται με γνώμονα την ανάπτυξη και την ανεξαρτησία του παιδιού, από τα έπιπλα μέχρι τα υλικά στα ράφια.

Γιατί είναι σημαντικό το προετοιμασμένο περιβάλλον;

Το προετοιμασμένο περιβάλλον είναι σημαντικό γιατί επιτρέπει στα παιδιά να μαθαίνουν μέσα από την εξερεύνηση και την ανακάλυψη. Σε ένα προετοιμασμένο περιβάλλον, τα παιδιά είναι ελεύθερα να κινούνται και να εξερευνούν το περιβάλλον τους χωρίς τη συνεχή παρέμβαση του ενήλικα. Είναι σε θέση να ασκούν τη βούλησή τους επιλέγοντας τις δικές τους δραστηριότητες, κάτι που ενισχύει ταυτόχρονα την ανεξαρτησία και την αυτοκινητοποίηση. Τα υλικά στα ράφια επιλέγονται προσεκτικά για να ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, γεγονός που επιτρέπει μια πλούσια και συναρπαστική μαθησιακή εμπειρία.

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προετοιμασμένο περιβάλλον στο σπίτι;

Η δημιουργία ενός προετοιμασμένου περιβάλλοντος στο σπίτι μπορεί να φαίνεται τρομακτική, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη δημιουργία ενός προετοιμασμένου περιβάλλοντος στο σπίτι:

1)Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο για το παιδί σας

Αυτό μπορεί να είναι μια μικρή γωνιά ενός δωματίου ή ένα ολόκληρο δωμάτιο αφιερωμένο στη μάθηση και την εξερεύνηση του παιδιού σας. Ξεκινήστε με ένα κρεβάτι που του παρέχει αυτονομία. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε ράμπα αναρρίχησης για εύκολο ανέβασμα και κατέβασμα.

Κρεβάτι Montessori Natood

• Κρεβάτι που προσαρμόζεται η ράμπα αναρρίχησης/τσουλήθρα για αυτόνομο ανέβασμα και κατέβασμα.
• Με αποθηκευτικό χώρο και στοπ στα συρτάρια για μέγιστη ασφάλεια.
• Το επάνω μέρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονόζυγο για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού.

2)Επιλέξτε έπιπλα που έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το παιδί σας

Τα τραπέζια και οι καρέκλες σε μικρό μέγεθος επιτρέπουν την ανεξαρτησία και την άνεση. Προμηθευτείτε τα κατάλληλα πόδια για το τραπέζι και την καρέκλα του παιδιού, τα οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε με ψηλότερα καθώς μεγαλώνει.

Τραπεζάκι Με Αποθηκευτικό Χώρο Natood

• Τραπέζι δραστηριοτήτων με επιφάνεια που αφαιρείται.
• Κάτω από την επιφάνεια τοποθετούνται δίσκοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικός χώρος ή ως δίσκοι για δραστηριότητες.
• Με στρογγυλεμένες γωνίες για μέγιστη ασφάλεια.
• Με πόδια σε δύο διαφορετικά ύψη για να προσαρμόζονται στις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού.

Ξύλινο Παιδικό Καρεκλάκι Κορώνα Natood

• Με έξυπνη σχεδίαση που βοηθάει το παιδί να κάθεται στη σωστή στάση, για να μην παρεμποδίζεται η καλή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.
• Με στρογγυλεμένες γωνίες για μέγιστη ασφάλεια.
• Με πόδια σε δύο διαφορετικά ύψη για να προσαρμόζονται στις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού.

3)Επιλέξτε υλικά που είναι αναπτυξιακά κατάλληλα και ελκυστικά για το παιδί σας

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως παζλ, τουβλάκια, βιβλία και αισθητηριακά υλικά όπως άμμος ή νερό. Τοποθετήστε τα σε δίσκους και βάλτε τους δίσκους αυτούς σε μια ραφιέρα με χαμηλά ράφια για εύκολη πρόσβαση στο παιδί.

4)Διατηρήστε το περιβάλλον οργανωμένο και τακτοποιημένο

Τα παιδιά ευδοκιμούν σε έναν χώρο που είναι καθαρός και οργανωμένος και τους επιτρέπει να βρίσκουν εύκολα τα υλικά που χρειάζονται.
Μη ξεχάσετε να επιτρέπετε στο παιδί σας να επιλέξει τις δικές του δραστηριότητες. Αυτό ενισχύει την ανεξαρτησία και επιτρέπει στο παιδί σας να ακολουθεί τα δικά του ενδιαφέροντα.

Tο προετοιμασμένο περιβάλλον αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της προσέγγισης Montessori για την προσχολική εκπαίδευση. Δημιουργώντας έναν προσεκτικά επιμελημένο φυσικό χώρο που προωθεί την εξερεύνηση, την ανεξαρτησία και την πρακτική μάθηση, οι γονείς μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους ατελείωτες ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη. Με λίγο προγραμματισμό και προσπάθεια, η δημιουργία ενός προετοιμασμένου περιβάλλοντος στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και τα οφέλη για το παιδί σας είναι αμέτρητα.

 

 

 

Ζήγκου Γεωργία
Montessori assistant to Infancy 0-3, AMI
Montessori assistant teacher 3-6, AMI
Msc “Φυσικές επιστήμες στην εκπαίδευση”, ΕΚΠΑ
Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ

Email: zigougwgw@hotmail.com

Founder: montessoraki
Instagram: montessoraki_

*H Γεωργία είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο ίδιο τμήμα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της πάνω στις “Φυσικές επιστήμες στην εκπαίδευση”. Τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση ως δασκάλα. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών και πριν λίγα χρόνια άρχισε να αναζητάει γι’ αυτές ένα διαφορετικό σύστημα εκπαίδευσης από αυτό που υπηρετούσε τόσα χρόνια. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως βοηθός μοντεσσοριανού παιδαγωγού για τις ηλικίες 3-6(ΑΜΙ) και συνέχισε την εκπαίδευσή της με έναν μεγάλο κύκλο σπουδών ως παιδαγωγός βρεφικής ηλικίας 0-3(ΑΜΙ). Το τελευταίο διάστημα ανέπτυξε την κοινότητα “montessoraki” που απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ανακαλύψουν το μυστικό της παιδικής ηλικίας. Με αυτή την κοινότητας εκπαιδεύει γονείς που θέλουν να εφαρμόσουν τη μοντεσσοριανή προσέγγιση στο σπίτι μέσω online ομαδικών ή ατομικών συναντήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την online μοντεσσοριανή εκπαίδευση στο σπίτι πατήστε εδώ.